Témou štvrtého vydania relácie MDMH v roku 2009 ( ktorú si takisto vyžiadal hosťujúci architekt Tomáš Sobota ) bola etika investora. V minulosti platili pomerne prísne regulatívy a stavebníci sa často krát museli držať jednotnej šablóny pri výstavbe svojich rodinných domov. Dnes to už neplatí, a preto je veľmi dôležité, aby sa investor správal eticky, a teda bral ohľad napríklad na okolitú zástavbu, na charakter štvrte, v ktorej mieni postaviť svoj hrad, na rôzne predpisy, normy, zákonné ustanovenia. Tomáš Sobota naprojektoval už niekoľko desiatok rodinných domov a do relácie si vybral predovšetkým tie, na ktorých mohol demonštrovať vyspelosť investora a značnú dávku jeho ohľaduplnosti a etickosti. Celá relácia v archíve tvorcu : http://www.mojdom-mojhrad.sk/?wmd=57&show=28
Dom v Španej Doline Prvý dom, ktorý tvorcovia spolu a architektom navštívili, je novostavba v unikátnej pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry v obci Špania Dolina neďaleko Banskej Bystrice. Na pôdoryse pôvodnej, avšak už nevyhovujúcej stavby, sa mladí manželia rozhodli postaviť nový dom, avšak pokiaľ možno čo najviac zachovávajúci charakter danej lokality. Tomáš Sobota im teda navrhol dom, ktorý síce formálnymi znakmi a snáď aj spôsobom života v ňom pripomína niekdajšie obydlia tunajších baníkov, avšak postavený je už z moderných materiálov a pomocou moderných technológií. Aj preto je bývanie v ňom veľmi príjemné a nesie znaky komfortu 21. storočia.
Dom v kúpeľnom mestečku

Dom číslo 2 sa nachádza v malom kúpeľnom mestečku neďaleko Banskej Bystrice. Ide o moderný, pomerne rozložitý rodinný dom, vykurovaný dvoma tepelnými čerpadlami značky Octopus. Zatiaľ čo jedno čerpadlo vykuruje prakticky celý dom, druhé sa stará o vykurovanie bazéna. Aj tu bol investor postavený pred dilemu, ako sa vyrovnať s regulatívom, týkajúcim sa okolitej zástavby. Územný plán totiž predpokladal, že všetky domy vrátane novostavieb musia mať v danej ulici šikmú strechu. Napriek tomu, že investor pôvodne v spolupráci s architektom plánoval výstavbu bezbariérového dvojpodlažného domu s plochou strechou, s daným problémom sa vyrovnal eticky a tvar strechy prispôsobil okolitej zástavbe, pričom bola v interiéri vytvorená mohutná galéria a na nej dve hosťovské izby. Dom je postavený z moderných materiálov, má bohato dimenzované zateplenie, s bohato odvetranou fasádou, ktorá z pohľadu exteriéru končí pohľadovou tehlou.
Dom na úpätí Nízkych Tatier

Nehnuteľnosťou číslo 3 je mohutný víkendový dom na úpätí Nízkych Tatier, ktorý vznikol prestavbou niekdajšej zanedbanej novostavby z konca 80. rokov 20. storočia. Investor (cudzinec) sa rozhodol, že v spolupráci s architektom tu vytvorí víkendové sídlo. Dom svojou prestavbou neobyčajne získal a výsledkom je v každom ohľade s predchádzajúcim stavom neporovnateľný. Vzhľadom na svoju rozložitosť však pripomína skôr stavby alpského charakteru, čo je podporené aj niektorými exteriérovými prvkami. Interiér takisto korešponduje s cítením investora a je v ňom bohato používaná pohľadový tehla a drevo, či už ako konštrukčný, alebo obkladový materiál.
Ako býva…

Napriek tomu, že kde ktorá ,,celebrita´´ sa dnes hrdí svojim prepychovým obydlím, spevák Marián Greksa je vo svojom petržalskom panelákovom byte v postate spokojný. Nieže by nikdy netúžil po niečom takom, ako je vlastný rodinný dom, ale vzhľadom na to, že roboty má neúrekom a domov sa chodí často krát iba vyspať, sa do riskantnej a možno aj zdĺhavej výstavby rodinného domu nikdy nepustil. Svoj petržalský byt však kompletne zrekonštruoval. Miesto niekdajších tapiet prišli stierky, na zem plávajúce podlahy, úplne nová je aj kuchyňa.